Cerita Lama Yang Best.Apa kata anda?

The Team

Assalammualaikum,
Pagi-pagi buta pukul 220am ni aku tetiba teringin nak berblog mengenai cerita-cerita old skool.

Aku saja tengok-tengok dalam HardDrive aku, tengok-tengok ada cerita Predator. Yang 1st punya. Memang layan seyh. Hahaha. Zaman Arnold susahnakeja badan tough giler lagi.

Tak tau la aku kan, tapi aku minat giler cerita ni. Mungkin anda punyer jugak saya pun tak tau.

Cerita ni keluar sekitar 1987, and time tu kalau keluar cerita-cerita action macam ni, sungguh hit! Pendek kata, kalau ada filem-filem ditayangkan time 1980an tu yang melibatkan sc-fi @ thriller camni, memang layan habis.

Kira bertuah jugak la aku dilahrikan time2 camtu. Contohnya cerita Terminator 2 dalam 80an jugak. time tu efek  macam filem-filem zaman sekarang ni mana advanced sangat lagi, sebab tu ia membuatkan sesebuah filem tu lagi gempak pada era itu. Sebab itu filem-filem Starwars tu sampai penuh wayang time tu.

Satu lagi antara cerita genre ‘ Horror ‘ yang tak dapat aku lupakan : ‘ The Thing ‘. Memang layan habis. John Carpenter time tu punya imaginasi memang layan habis. Kiranya masa tu John Carpenter, Clive Barker dan Stephen King merebut lawan siapa yang paling hebat buat cerita horror. Cerita The Thing tu, keluar masa aku kecik lagi zaman 80an. Tapi aku boleh tak tidur 3 hari dengan betul sebab asyik teringat cerita tu sahaja. Tambahan pula dengan lakonan Kurt Russel, mantap habis.  time 80an technology mana gempak sangat macam sekarang ni, tapi cerita tu punya ‘ IMPACT ‘ pada penonton, memang seram. Biler tonton semula, aku siap fikir lagi bagaimana diorang boleh hasilkan filem-filem sedemikian dengan teknologi yang sangat terhad. Don’t know what i’m babbling about? Tengok gambar-gambar kat bawah ni. Memang sekali pandang korang cakap ‘ Ala, bukannya seram pun’. Cuba korang tengok pula….lagi-best tengok sorang2 tengah malam! Ada beran? Haha..

Kembali pada Predator tadi yang mengisahkan sekumpulan tentera yang merempuh hutan-hutan tebal untuk mencari sekumpulan tentera yang dilaporkan hilang. Sekali, ada ‘ surprise ‘ yang menunggu mereka. Kalau korang nak tengok videonya, beritahu aku. Kalau nak dibandingkan sekuel-sekuel filem ni, Predator ni paling best. No 2,3, AVP ( Alien vs Predator ) tu semua bagi aku tak best sangat. Tetapi, yang baru keluar di wayang baru-baru ni, ‘ Predators ‘ ( with an S ), korang kena pergi tengok. Dia tak ikut macam AVP tu dah, dia follow skrip dan jalan cerita asal yang kena-mengena dengan yang Predator ( the 1st movie ). Baru syiok!

Tapi tu pendapat aku la. Tak tau la if korang ada lagi tak filem-filem lama yang best giler korang boleh cadangkan kat aku. Aku leh try cari.

So bagi aku, ulasannya, antara filem-filem 80an faveret aku : ‘ The Thing ‘ ( Horror ),’  Predator ‘, ‘Alien ‘. Banyak lagi sebenarnya, tapi ini antara TOP filem aku. Itu seba sedikit ulasan tentang 2 daripada 3 filem aku minat.

So kalau korang ada cadangan, hint-hint la aku orait?

Wassalam.

Advertisements

6 Comments (+add yours?)

  1. mancai
    Jul 22, 2010 @ 16:52:16

    back to the future adalah paling menghantui aku dulu2… l

    Reply

    • shazammm
      Jul 22, 2010 @ 16:57:56

      Bro,

      Back To The Future? hehehe.Biar betul,br. Cerita tu menhantui ko?
      he he he. Tapi memang layan Back To The Future tu. Semua episode aku tengok
      😀

      Reply

  2. ZE
    Jul 21, 2010 @ 07:02:36

    tak cukup space nak tulis semua..hehe

    cerita lama best bila time dah boring dah tak taw nak buat apa..=)

    Adamaya

    Reply

    • shazammm
      Jul 21, 2010 @ 09:24:45

      Salam ZE..

      Itula..kalau nak tulis semua memang tak cukup space nak tulis. he he
      Tapi ni yang antara faveret2 aku la time 80an dulu.
      Tukar2 link eh?

      Reply

  3. suri cahaya cinta
    Jul 21, 2010 @ 04:37:53

    titanic hehehhehe..sesekali layang bak angin best jugak huhu..

    citer katon kot sebab suri ni suka carton under disneyland 😉

    Reply

    • shazammm
      Jul 21, 2010 @ 09:29:30

      Titanic? Okla tapi terlampau2 cintan la pulak eventho antara cerita paling banyak dapat kutipan sampai sekarang. Tapi sekarang no.2 la sebab dikalahkan Avatar. 😀

      ” You jump, i jump” antara ayat feveret orang. hehehe.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: