The Gathering Of Great Minds

Assalammualaikum

Aku just nak menyimpang sikit.

Tadi aku tengah saja-saja singgah tengok FB. Sebelah kanan tu ada iklan tentang ” The Gathering Of Great Minds” di mana salah seorang yang akan hadir pada gathering tu adalah Patch Adams.

Mungkin ramai yang tak tahu siapakah beliau yang dimaksudkan. Mungkin juga ramai tidak pernah menonton filem dia. Izinkan aku cerita serba-sedikit tentang sinopsis cerita ni.

Ada seorang lelaki ni yang bernama Hunter ‘Patch’ Adams. Dia pernah dimasukkan dalam wad hospital orang gila kerana percubaan untuk membunuh diri 3x atas sebab-sebab tertentu. Di situ, dia telah banyak membuat kawan dengan pesakit-pesakit mental. Sehingga pada satu masa, dia sendiri ‘membantu’ kawan-kawanya yang terdiri dari orang-orang yang mengalami masalah mental. Dari situlah dia tela mendapat ilham untuk membuat sesuatu yang bermakna dalam hidupnya, iaitu menolong orang.

Jadi setelah keluar, dia sambung pelajaran di Universiti sebagai seorang pelajar dalam bidang perubatan. Patch Adams, mempunyai otak yang cerdik, membuat teori sendiri dengan beranggapan bahawa pesakit tidak seharusnya mati dengan begitu sahaja. Jadi satu caranya untuk membuat pesakit-pesakitnya selesa adalah dengan membuat mereka KETAWA.

Salah satu ayat yang aku teringat masa tengok cerita tu, masa dia ditangkap atas mencuri barang-barang perubatan untuk membuka klinik percuma, untuk orang-orang yang tidak mampu membuat pembayaran untuk kos perubatan dan dihadapkan di hadapan juri-juri universiti itu, adalah :

“You treat a disease, you win, you loose. You treat a person, I guarantee you, you’ll win, no matter what the outcome.”- ( Kita cuba hapuskan penyakit, adakala menang dan adakala kalah, tetapi kalau kita jaga dan layan pesakit, aku gerenti, kita akan sentiasa menang tak kira apa jua kesudahannya ).

” Our job is improving the quality of life, not just delaying death.”- ( Kerja kita adala untuk mempertingkatkan lagi kualiti kehidupan, bukan sahaja menangguhkan kematian! )

Jadi setelah Patch Adams tamat pengajiannya, dia keluar dan telah menubuhkan Gesundheit Institute, sebuah hospital yang tidak mengutip profit dan percuma pada semua orang!

Jadi itulah serba sedikit tentang Hunter Patch Adams. Memang best and touching. Karakter Patch Adams ni patut dicontohi ramai bukan sahaja dikalangan doktor, malah semua orang di dunia ini.

Kalau anda ingin berjumpa dengan dia live, boleh berbuat sedemikian pada Jumaat 20 Ogos 2010 , Securities Commision Bukit Kiara sebab ada The Gathering Of Great Minds. Kita boleh berjumpa dengan tokoh-tokoh termasyur. Jangan lepaskan peluang ni.

[ English Translation ]

Meet the real Patch Adams, medical doctor and clown whose life is portrayed by Robin Williams in the Hollywood movie “Patch Adams”. Through an in-depth interview with Patch you will hear his story…about the journey from suicidal despair in his youth to the decision to devote his life to the study of how to heal through joy and laughter.
The viewer also gets an inside look at Patch’s project – an ideal, non-profit hospital under construction where a medically trained staff will work together with alternative practitioners.
“Beneath his clownlike persona lies a great deal of wisdom, and it often falls to court jester to speak the truth that those in power need to hear.” – Bernie Siegel, M.D.
famous quotes :
“You treat a disease, you win, you loose. You treat a person, I guarantee you, you’ll win, no matter what the outcome.”

” Our job is improving the quality of life, not just delaying death.”

-from the sources of www.therealpatchadams.com.
One of the most touching and moving movies i have ever watched. Go ahead, watch it.
Advertisements

8 Comments (+add yours?)

  1. Tim Fernandez
    Aug 17, 2010 @ 00:04:04

    Oh hello there!

    Thank you for this write up!

    We’re hosting Patch Adams on the 26th of November! =)
    about 12 years ago, I made a pledge to myself that I want to meet this inspirational guy someday…..now, almost 12 years later, the team and I are making this a point to meet him in person and bringing him to Malaysia.
    This was one of the many things I have personally put on my life’s to do list.

    if you’re interested, check out the site http://thegatheringofgreatminds.com
    or call 1-700-801-101 for the details of The Gathering of Great Minds.
    Melor, will assist you with the details.

    Cheers,
    Tim

    Reply

    • shazammm
      Aug 17, 2010 @ 16:27:16

      Howdy there,Tim…

      I’m so glad that somebody decided to host Patch Adams to Malaysia. I don’t think ( and i mean it ) most Malaysians even know who Patch Adams is. He really is an inspiration. A really man of HEART!
      I hope this 27th November i would have the chance to meet this great Samaritan and Lovely human being in person!
      So your life’s to do list to meet this great man can be crossed out now,huh?
      Maybe me and you too can meet in person eh?
      Hope to meet you someday.
      Cheers!

      Reply

  2. kelly
    Aug 10, 2010 @ 14:25:43

    Thank you so much for telling me about Patch Adams. Really appreaciate it. I really want to mee him on 20th August but according to the program on Astro502 iI understand he will not be here in August but later this year. What is the latest news that you have? Thank you again.

    Reply

    • shazammm
      Aug 10, 2010 @ 17:54:07

      hye there,kelly..

      Wow..a big fan of Patch Adams? well, he is one of the most respectable person in the world.
      So where are u at currently? Im glad that somebody is interested in Patch Adams..Latest news as in The Gathering? If you wish to have latest news on the Gathering, you can subscribe to my blog so that you can get fresh news on topics and even on the gathering. Just click on the subscribe button on the right hand corner.
      I’ll try to update more on the Gathering of Great minds.
      Where are you currently situated?

      Reply

  3. mancai
    Jul 27, 2010 @ 17:12:22

    aku pernah layan cerita ni… memang plot dan jalan cerita dia memang menarik.realiti tu ada ke tak erk?

    Reply

    • shazammm
      Jul 27, 2010 @ 23:13:27

      Mancai,

      Walaupun cerita dia based on true story, tapi hakikat nak jmpa orang macam tu,memang susah!
      DIa ni memang hati mulia, sanggup tolong orang untuk free and tak pilih kasih.

      Reply

  4. suri Cahaya Cinta
    Jul 26, 2010 @ 23:09:25

    kat dunia ni sushkan nak cari org yang berhati ikhlas dlm menolong org huhu..

    skrg manusia suka pandang duitkan ..darjat lebih penting dri mnlog org ..hu..tak suka..

    bila ada ctr ni rasa diri ni kerdillah pula..khdupn ni sbnarnya saling perlu memerlukan atra satu sama lain. bru khbgian tu rasa abdi nd bhgia 🙂

    Reply

    • shazammm
      Jul 27, 2010 @ 23:11:13

      Suri:
      Itula..nak carik orang camtu mmg susah. Kengkadang tu macam satu dalam sejuta.
      BIler nak compare diri kita dengan orang macam Patch adams tu, macam langit ngan bumi.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: