Buaya Tembaga di Port Dickson? Betul ke?

Assalammualaikum

Aku dikejutkan oleh sesuatu yang sangat dasyat semalam. Buaya Tembaga di Port Dickson!

Kata Berita Metro bahawa ia berukuran dalam 5m & seberat 1 ton. Cuba bayangkan, 5 meter kalau in Layman’s Term adala dalam 18kaki. Panjang gila. 1 ton pulak hampir menyamai sebuah kereta Volkswagen Beetle. Bayangkan betapa berat buaya tersebut.

Tapi bila sekali pandang, aku ingatkan buaya tu palsu or a gimmick orang saja-saja nak main. Sekali pandang memang nampak macam replika buaya. Seolah-olah tak nampak asli. Kalau betul itu buaya sebenar, punca kematian tu mungkin akibat manusia yang memburu ( kata mereka lah! ). Tapi agak jarang kita mendengar buaya muncul di tepi pantai. Samada orang memburu dan memrangkapnya kemudian terlepas, tak tahu la kita.

Kali ini kira selamat lah pengunjung-pengunjung untuk bermandi-manda sekali lagi. Walaupun begitu, kenalah hati-hati ya. Dengan pelbagai benda yang telah dicurahkan ke dalam laut tu, tak tahu pula benda apa yang akan muncul selepas ini. hehehe.

Kesian juga pada buaya tersebut mati tanpa sebab. Sakit jantung kot. hehehe. Kita kat Malaysia ni kalau nampak buaya, confirm bunuh terus tanpa usul-periksa. Kalau kat luar Malaysia nun, sedaya upaya diorang cuba selamatkan eventhough dah ‘termakan’ orang.

Tapi betul la, sekali pandang gambar-gambar tersebut ada gaya macam ‘replika’ je buaya tu. Apa diorang dah buat pada bangkai buaya tersebut ya? Hari ini terus senyap tiada berita tentangnya. Padahal melibatkan tempat pelancongan tu. Busy pasal Adun kena tembak tu adala.

Cuba anda tengok, nampak macam palsu pun ada 😉

Well, cuma pendapat je. Mungkin betul pun bangkai tu. Tapi punyala besar takkan orang tak pernah nampak? Buaya tidak akan stay dalam air lama-lama. Dia akan naik ke darat juga sekali-sekala. Dan kenapa ia boleh mati begitu sahaja? Soalan yang patut dipertikaikan.

Wassalam.

Advertisements

8 Comments (+add yours?)

  1. mancai
    Aug 11, 2010 @ 14:55:16

    gaban besar tuh

    Reply

  2. suri cahaya cinta
    Aug 05, 2010 @ 11:57:45

    suri tak suka mandi laut walaupun kat umah dkt dgn pantai..madi air terjun best gak..sjukkk heeee

    Reply

    • shazammm
      Aug 09, 2010 @ 11:13:14

      heheheh….tula..mandi dalam sungai lagi best. Air rasa segarrrr je. Ni laut masin, tak nampak apa ada dalam air tuh!
      wat sakit mata je.Kuar2 kene mandi air bersih pulak lagi.
      Bukan nak cakap air terjun tu bersih sgt, tapi still lagi bersih dari pantai PD tuh.

      Reply

  3. suri cahaya cinta
    Aug 05, 2010 @ 11:56:37

    takutnya..tapi kasihan pula sebab dia dah mati huhu..

    Reply

    • shazammm
      Aug 09, 2010 @ 11:14:36

      tula…kesian dia mati.
      Rasa2nyer kementerian and paper nak cuba tutup citer ni kalo tak nanti mesti pelancong tak datang.
      Sbb sehari selepas jmpa bangkai tu, tetiba esoknya diorang bakarkan.Macam tak patut langsung. Tak patut buat camtu. Kalau kat luar negara diorang siap carik punca kematian lagi!

      Reply

  4. Sara Maya
    Aug 05, 2010 @ 03:28:48

    Ada sumber yg mgatakn b4 nih telah ada aduan dibuat kpd Jabatan Haiwan/P’hilitan mengenai kehadirn buaya yg m’ganggu para pelancong. Namun phk b’kenaan tidak percaya akan cerita ini & mengatakn ia karut…Tup3 arini klua pula news mengenai hal ini.Sejauhmana kebenarannya,wallahua’lam.

    Reply

    • shazammm
      Aug 09, 2010 @ 11:19:31

      Itula Sara.Teruk kan? macam nak cuba cover-up kebenaran, nak tarik pelancong punya pasal. Hari tu jumpa bangkai buaya, sok pulak terus bakar. Manaleh camtu. Salah animal rights tuh!
      Kementerian lebih kepada nak menarik perhatian pelancong dari menjaga keselamatan orang ramai.
      Esok2 ada pelancong mati kat kawasan PD tu kena baham dek buaya, tak dapek den nak nolong. Silap2 tutup tempat tu!

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: