Apa Kes Dengan Murtabak?

Assalammualaikum

Semalam adala aku singgah gerai hamba Allah ni kat Bangi. Bukan PKNS ( kepada yang tahula.) ya? Ni dekat dengan rumah aku dekat Sg. Merab. Adala dalam 20 gerai rasanya. Saja-saja tengok. Tetiba teringin makan En. Murtabak. Aku ternampak satu kedai murtabak ni meriah je penuh dengan orang, so i thought selamba je la. Memang meriah kedai dia orang kerumun.

So aku pun pergila kedai dia order 2 murtabak ayam. Bila aku tengok dia masak muratabak tu ‘live’,memang best. Dengan tebal dia,isi dia.

Setelah selesai ‘shopping’ tu, aku pun ayuh ke rumahku syurgaku. On the way balik tu bau murtabak tu memang mencabar keimanan.hehe.

Azan bergelumandang je, apa lagi, sapedek. Makan kurma ( sunnah Nabi tu ) dulu, minum air sket, lepas tu terus sapu murtabak tu.

Masuk mulut je, yaAllah..Tak rasa apape pun! Pahit,tawar. Daging sumer pun tak rasa. Pendek kata macam makan kertas kosong! Aku rasa takla susah sangat nak buat murtabak nie. Tapi sampai telur dia pun tak rasa. Aku ingat aku sorang je, tapi keluarga aku pun cakap benda yang sama.

Esok kalau ada masa nak gak pergi dekat dia, cakap dia punya murtabak tak sedap. Tapi bila fikir semula, bulan-bulan puasa ni, malas la pula. Bazir air liur je. Tu namanya tak sabar terhadap ujian Tuhan tu. Jadi biarlah. Rezeki dia. Kita bersabar je. Ni semua rezeki & kesabaran pada bulan puasa.

Jadi sesiapa diluar sana tu tak puas hati, biarkanlah. Ujian tu. Kita bersabar je,k?

Wassalam.

Advertisements

7 Comments (+add yours?)

  1. mancai
    Aug 30, 2010 @ 22:58:04

    rasanya buat sendiri lagi berbaloi

    Reply

  2. suri cahaya cinta
    Aug 20, 2010 @ 14:21:29

    beberapa minggu yang laps g bli nasi dgn lauk ayam.. sekali du cas rm4. ayan seketul tapi tulang jer.isi dia dua tiga kali siat jer.tu pun sikit..adhhh..

    Reply

  3. suri cahaya cinta
    Aug 19, 2010 @ 12:10:30

    heee.. skit cam entri suri baru2 ni..

    sabar apa nak buat tule masalahnye klu org myu kita berniga mmg tak spnuh hati…

    selamat berpuasa sahabatku..

    Reply

  4. hazman
    Aug 18, 2010 @ 01:47:54

    tu org kata…luar cam menarik skali dlm adoi..punah harapan..baik kita niaga je hahahha

    Reply

  5. shazammm
    Aug 16, 2010 @ 22:57:38

    Sara,

    hahaha..itula pasal. Bengkek jugak la.Tapi nak buat cmane.Redha jela. Tu rezeki dia. Tak baik nak gaduh-gaduh sal makanan ye tak?

    Reply

  6. Sara Maya
    Aug 16, 2010 @ 17:25:20

    Dh biasa buat murtabak,mcm hairn plak cmna p’jual tuh takleh nk budget sukatan perasa…Mesti ramai yg blk kecewa mcm Amrou juga…Huhu!Lain kali pesan kt dia suruh bancuh utk penambah perasa awal2 (time bkn pd siang hari)…Haha sabar je la!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: