Resident Evil 4 Review-Best @ Tak Best?

Salam semua,

Hari ni sempena Raya ke-7 ni, aku just nak buat a simple post je hari ni. Actually ada banyak perkra yang aku nak expresskan di blog-blog aku ni. Cuma masa je bila aku nak postkan sebab tengah menunggu masa yang sesuai untuk dipostkan!

Anyway, aku just nak ucapkan lagi sekiranya aku terlupa nak ucapkan sebelum ini : Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf  Zahir & Batin sekiranya aku tersilap cakap atau terkasar bahasa ( agak-agak terlambat sangat ke? he he he ).

Anyway again, aku nak buat satu review tentang satu filem : Resident Evil 4- Afterlife. Ada sesiapa dah tonton ke filem ini? Well, just a short review la dari aku.

Bagi aku, Resident Evil ni dari dulu sampai sekarang ni tiada beza sangat. Yang no.1 & 2 tu aku suka sebab dia ikut jalan cerita game dia. Atleast ada juga la storyline dia. Tapi masuk yang ke-3, dia jadi macam off-topic sikit. Storyline dah tiada kaitan dah. Dia macam dah cerita dia tersendiri.

Dari segi special effects dan juga actors dia, memang agak best la. Setiap kali keluar sequel dia, memang ada perubahan dari segi style perlawanan dan juga efek-efek baru yang lagi gempak! Tapi storyline dia macam out gila. Tapi mostly penonton-penonton zaman sekarang ni bila ada cerita keluar, tak kira la storyline out ke pe ke, janji menghiburkan. Macam aku, mesti nak teliti dengan mendalam, lagi-lagi tayangan yang dah lama aku nanti-nantikan atau menjadi tayangan yang mendapat ramalan yang gempak!

Lagi satu, aku pula suka lakonan seorang mamat dalam cerita ni; Wentworth Miller! Pelakon ni aku minat ( bukan secara gay~ish ye. ) masa dia berlakon dalam series Prison Break. Watak dia ke or personaliti or lakonan dia ke dalam cerita tu memang cool habis! Dia ni memang gempak la dalam cerita tu dengan lakonan cool dia tu.

So basically, dari segi action, efek, acting memang aku bagi 8/10, cuma storyline je la out sikit. But overall, it’s worth watching. Ini cuma pendapat aku, nak juga dengar pendapat anda semua.

Till next time, ciow.

Wassalam.

Cerita Lama Yang Best.Apa kata anda?

The Team

Assalammualaikum,
Pagi-pagi buta pukul 220am ni aku tetiba teringin nak berblog mengenai cerita-cerita old skool.

Aku saja tengok-tengok dalam HardDrive aku, tengok-tengok ada cerita Predator. Yang 1st punya. Memang layan seyh. Hahaha. Zaman Arnold susahnakeja badan tough giler lagi.

Tak tau la aku kan, tapi aku minat giler cerita ni. Mungkin anda punyer jugak saya pun tak tau.

Cerita ni keluar sekitar 1987, and time tu kalau keluar cerita-cerita action macam ni, sungguh hit! Pendek kata, kalau ada filem-filem ditayangkan time 1980an tu yang melibatkan sc-fi @ thriller camni, memang layan habis.

Kira bertuah jugak la aku dilahrikan time2 camtu. Contohnya cerita Terminator 2 dalam 80an jugak. time tu efek  macam filem-filem zaman sekarang ni mana advanced sangat lagi, sebab tu ia membuatkan sesebuah filem tu lagi gempak pada era itu. Sebab itu filem-filem Starwars tu sampai penuh wayang time tu.

Satu lagi antara cerita genre ‘ Horror ‘ yang tak dapat aku lupakan : ‘ The Thing ‘. Memang layan habis. John Carpenter time tu punya imaginasi memang layan habis. Kiranya masa tu John Carpenter, Clive Barker dan Stephen King merebut lawan siapa yang paling hebat buat cerita horror. Cerita The Thing tu, keluar masa aku kecik lagi zaman 80an. Tapi aku boleh tak tidur 3 hari dengan betul sebab asyik teringat cerita tu sahaja. Tambahan pula dengan lakonan Kurt Russel, mantap habis.  time 80an technology mana gempak sangat macam sekarang ni, tapi cerita tu punya ‘ IMPACT ‘ pada penonton, memang seram. Biler tonton semula, aku siap fikir lagi bagaimana diorang boleh hasilkan filem-filem sedemikian dengan teknologi yang sangat terhad. Don’t know what i’m babbling about? Tengok gambar-gambar kat bawah ni. Memang sekali pandang korang cakap ‘ Ala, bukannya seram pun’. Cuba korang tengok pula….lagi-best tengok sorang2 tengah malam! Ada beran? Haha..

Kembali pada Predator tadi yang mengisahkan sekumpulan tentera yang merempuh hutan-hutan tebal untuk mencari sekumpulan tentera yang dilaporkan hilang. Sekali, ada ‘ surprise ‘ yang menunggu mereka. Kalau korang nak tengok videonya, beritahu aku. Kalau nak dibandingkan sekuel-sekuel filem ni, Predator ni paling best. No 2,3, AVP ( Alien vs Predator ) tu semua bagi aku tak best sangat. Tetapi, yang baru keluar di wayang baru-baru ni, ‘ Predators ‘ ( with an S ), korang kena pergi tengok. Dia tak ikut macam AVP tu dah, dia follow skrip dan jalan cerita asal yang kena-mengena dengan yang Predator ( the 1st movie ). Baru syiok!

Tapi tu pendapat aku la. Tak tau la if korang ada lagi tak filem-filem lama yang best giler korang boleh cadangkan kat aku. Aku leh try cari.

So bagi aku, ulasannya, antara filem-filem 80an faveret aku : ‘ The Thing ‘ ( Horror ),’  Predator ‘, ‘Alien ‘. Banyak lagi sebenarnya, tapi ini antara TOP filem aku. Itu seba sedikit ulasan tentang 2 daripada 3 filem aku minat.

So kalau korang ada cadangan, hint-hint la aku orait?

Wassalam.

%d bloggers like this: