Breaking fast @ AlKhidmah Gombak

20110814-061143.jpg

Hye and salam to all!

Actually i was supposed to post this article yesterday, but under the circumstances that my handphone was running low on battery, had to postpone it to today( i’m blogging straight from my handphone ). 20110814-061214.jpg
So i’m just giving my input on the buffet that i had yesterday @ Alkhidmah, in jalan Greenwood, Gombak. The traffic was of course was terrible( as usual ), but took the Duke highway.

Now on to the menu: there were lots of choices available, ranging from meat to fish from all sort of varieties. We had a special invitation from the owners of the restaurant to have a special food testing session.

The restaurant will be actually be available for weddings soon. Maybe next month. The place is still under renovation to cater for more than 1000 people. Right now it’s still for 500 max.

So that’s another venue idea, people. The food is marvelous. No worries.

I’ll be blogging in a while. See ya.

20110814-061411.jpg

20110814-061456.jpg

20110814-061603.jpg

20110814-061628.jpg

20110814-061656.jpg

20110814-061733.jpg

20110814-061806.jpg

20110814-061827.jpg

The Gathering Of Great Minds

Assalammualaikum

Aku just nak menyimpang sikit.

Tadi aku tengah saja-saja singgah tengok FB. Sebelah kanan tu ada iklan tentang ” The Gathering Of Great Minds” di mana salah seorang yang akan hadir pada gathering tu adalah Patch Adams.

Mungkin ramai yang tak tahu siapakah beliau yang dimaksudkan. Mungkin juga ramai tidak pernah menonton filem dia. Izinkan aku cerita serba-sedikit tentang sinopsis cerita ni.

Ada seorang lelaki ni yang bernama Hunter ‘Patch’ Adams. Dia pernah dimasukkan dalam wad hospital orang gila kerana percubaan untuk membunuh diri 3x atas sebab-sebab tertentu. Di situ, dia telah banyak membuat kawan dengan pesakit-pesakit mental. Sehingga pada satu masa, dia sendiri ‘membantu’ kawan-kawanya yang terdiri dari orang-orang yang mengalami masalah mental. Dari situlah dia tela mendapat ilham untuk membuat sesuatu yang bermakna dalam hidupnya, iaitu menolong orang.

Jadi setelah keluar, dia sambung pelajaran di Universiti sebagai seorang pelajar dalam bidang perubatan. Patch Adams, mempunyai otak yang cerdik, membuat teori sendiri dengan beranggapan bahawa pesakit tidak seharusnya mati dengan begitu sahaja. Jadi satu caranya untuk membuat pesakit-pesakitnya selesa adalah dengan membuat mereka KETAWA.

Salah satu ayat yang aku teringat masa tengok cerita tu, masa dia ditangkap atas mencuri barang-barang perubatan untuk membuka klinik percuma, untuk orang-orang yang tidak mampu membuat pembayaran untuk kos perubatan dan dihadapkan di hadapan juri-juri universiti itu, adalah :

“You treat a disease, you win, you loose. You treat a person, I guarantee you, you’ll win, no matter what the outcome.”- ( Kita cuba hapuskan penyakit, adakala menang dan adakala kalah, tetapi kalau kita jaga dan layan pesakit, aku gerenti, kita akan sentiasa menang tak kira apa jua kesudahannya ).

” Our job is improving the quality of life, not just delaying death.”- ( Kerja kita adala untuk mempertingkatkan lagi kualiti kehidupan, bukan sahaja menangguhkan kematian! )

Jadi setelah Patch Adams tamat pengajiannya, dia keluar dan telah menubuhkan Gesundheit Institute, sebuah hospital yang tidak mengutip profit dan percuma pada semua orang!

Jadi itulah serba sedikit tentang Hunter Patch Adams. Memang best and touching. Karakter Patch Adams ni patut dicontohi ramai bukan sahaja dikalangan doktor, malah semua orang di dunia ini.

Kalau anda ingin berjumpa dengan dia live, boleh berbuat sedemikian pada Jumaat 20 Ogos 2010 , Securities Commision Bukit Kiara sebab ada The Gathering Of Great Minds. Kita boleh berjumpa dengan tokoh-tokoh termasyur. Jangan lepaskan peluang ni.

[ English Translation ]

Meet the real Patch Adams, medical doctor and clown whose life is portrayed by Robin Williams in the Hollywood movie “Patch Adams”. Through an in-depth interview with Patch you will hear his story…about the journey from suicidal despair in his youth to the decision to devote his life to the study of how to heal through joy and laughter.
The viewer also gets an inside look at Patch’s project – an ideal, non-profit hospital under construction where a medically trained staff will work together with alternative practitioners.
“Beneath his clownlike persona lies a great deal of wisdom, and it often falls to court jester to speak the truth that those in power need to hear.” – Bernie Siegel, M.D.
famous quotes :
“You treat a disease, you win, you loose. You treat a person, I guarantee you, you’ll win, no matter what the outcome.”

” Our job is improving the quality of life, not just delaying death.”

-from the sources of www.therealpatchadams.com.
One of the most touching and moving movies i have ever watched. Go ahead, watch it.

%d bloggers like this: